Terug naar overzicht categorieën

Emoties

Hoe werken emoties en hoe kunnen we ze beïnvloeden?

De uitdaging

Emoties worden vaak onderzocht door verschillende disciplines: psychologie, hersenwetenschap, filosofie, moraalwetenschap en kunstwetenschappen. Toch blijven ze tot op zekere hoogte een mysterie. We weten bijvoorbeeld niet of onze emoties fundamenteel verschillen van die van dieren. Ook is nog niet duidelijk welke functie ze juist vervullen in de sociale omgang en of alle emoties wel nuttig en nodig zijn. We kunnen ons ook afvragen of liefde enkel een emotie is. En zijn emoties nodig om moreel te kunnen oordelen of volstaat de ratio daarvoor? Muziek, dans en kunstbeleving hebben ook een invloed op de emotionele huishouding. Ze beïnvloeden dus onze hersenen. Ook bij psychische aandoeningen is er vaak sprake van een verandering in emoties.

Voor de geneeskunde, de psychiatrie en de moraal- en kunstwetenschappen is het belangrijk dat we onze emoties beter begrijpen en inzicht krijgen in hoe ze ontstaan en hoe we ze kunnen beïnvloeden. Dat kan ons bovendien iets leren over wat het betekent om mens te zijn. Ook onderzoek naar het ontstaan en de aard van haatgevoelens is erg belangrijk. Zo kunnen we bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen, zoals xenofobie en racisme, beter begrijpen.

Hoe pakken we dit aan?

Om emoties beter te begrijpen, moeten verschillende disciplines samenwerken. Filosofen en andere cultuurwetenschappers kunnen samen met psychologen onderzoeken wat emoties eigenlijk zijn. Hoe ontstaan ze? Welke rol spelen ze bij sociale contacten en in de morele keuzes die mensen maken? Hersenwetenschappers kunnen bestuderen hoe emoties ontstaan in de hersenen. Genetici gaan na of de aard en variabiliteit van gevoelens ook genetisch bepaald zijn. Psychiaters en psychologen kunnen bestuderen hoe ons welbevinden beïnvloed wordt door de manier waarop we emoties ervaren en sturen. En hoe we moeten omgaan met extreme en zelfs ziekelijke gevoelens als extreme angst en somberheid. Muziekwetenschappers kunnen in kaart brengen welk effect klanken en muziek hebben op ons emotioneel welbevinden. Sociologen en historici onderzoeken dan weer de rol van gevoelens in maatschappelijke evoluties. Informatici en ingenieurs ten slotte kunnen nagaan of emoties gesimuleerd kunnen worden via een computersysteem.