Verborgen parels van de wetenschap

Tijdens de campagne bezochten we elke week een fascinerende wetenschapsplek, samen met een groep geïnteresseerden. We ontdekten er welk onderzoek er plaatsvindt en gingen op zoek naar nieuwe vragen voor de wetenschap.

Zo voeren we met lagereschoolkinderen de Noordzee op en onderzochten we samen met hoogbegaafde jongeren een enorme hersencollectie. Met natuurliefhebbers bezochten we een teletijdmachine voor klimaatonderzoek en we leerden alles over het textiel van de toekomst met een vrouwengroep. Verder doken we met een heemkundige kring tussen eeuwenoude religieuze boeken. De aftrap van de campagne vond plaats in een robotlabo. 

De 6 parels van de wetenschap

Brubotics aan de Vrije Universiteit Brussel is het walhalla van de robotliefhebber. Een multidisciplinair team van meer dan 80 onderzoekers combineert het beste van robotica, artificiële intelligentie, ouderenbehoefte, e-health en veel meer. Hoe zullen robots ons leven aangenamer en efficiënter maken?

Fashion and Textiles Innovation Lab van de Hogeschool Gent is een broedplaats voor een gedigitaliseerde, high-tech en duurzame textiel- en kledingindustrie. Kan kledij je sneller doen fietsen? En dragen we straks allemaal textiel uit hennep? We komen het te weten bij FTI Lab.

De Maurits Sabbebibliotheek aan de KU Leuven is niet zomaar een bib: je vindt er meer dan een miljoen boeken over alles wat met religie te maken heeft. Hét pronkstuk is de originele Anjou-Bijbel, een topwerk van Italiaanse miniatuurkunst uit de veertiende eeuw. Benieuwd welke andere pareltjes er te vinden zijn?

Simon Stevin is het schip voor oceanografisch onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Zeevaart (VLIZ) in Oostende. Samen met een groep lagereschoolkinderen trekken we de zee op. Zijn onze kusten wel sterk genoeg, krijgen we de zee ooit nog schoon en wat met de vis op ons bord?

Ecotron kan je nog het best vergelijken met een teletijdmachine voor klimaatonderzoek, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het onderzoekscentrum van de Universiteit Hasselt bestudeert de effecten van klimaatverandering op onze natuur. Samen met een groep natuurliefhebbers komen we te weten hoe onze natuur zal reageren op een graadje meer.

De Corsellis-SINAPS hersencollectie bevat meer dan 8000 hersenen. Wat maakt de collectie van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en de Universiteit Antwerpen zo bijzonder? De meeste hersenen komen van psychiatrische patiënten, wat een schat aan informatie oplevert voor onderzoek naar bijvoorbeeld depressie. Ook benieuwd naar wat er allemaal in jouw hoofd zit?

De parels in de media

Markante plekken: de Maurits Sabbebibliotheek in Leuven, een van de grootste theologische collecties ter wereld (vrt.be)

Al 3.000 vragen voor de wetenschap (VTM Nieuws)

Hoogbegaafde leerlingen op hersenbezoek in Duffel (RTV)

Markante plekken: de Corsellis-Sinaps hersencollectie, meer dan 3.000 menselijke hersenen op sterk water (vrt.be)

Kinderen bezoeken unieke collectie hersenen in Duffelse kelder: “Later mogen ze mijn hersenen hebben” (Het Nieuwsblad)

Hoogbegaafde kinderen bezoeken unieke collectie hersenen: “Als ze willen, mogen ze mijn hersenen later ook hebben” (Gazet van Antwerpen)

Op zee met een onderzoeksschip (Karrewiet)