Terug naar overzicht categorieën

Gezondheidszorg

Hoe bieden we iedereen goede en betaalbare gezondheidszorg?

De uitdaging

Gezondheidszorg heeft invloed op factoren die mensen gezond houden of hun gezondheid verbeteren. Enerzijds bevordert de gezondheidszorg gezond gedrag. Anderzijds worden gezondheidsproblemen gediagnosticeerd en behandeld en wordt er gewerkt aan preventie om die problemen te voorkomen. Gezondheidsproblemen komen niet alleen vaak voor, ze zorgen ook dat mensen zich slecht voelen en minder goed functioneren. Dat heeft meetbare negatieve effecten op het welzijn, de sociale welvaart en de
economie. Daarom is het cruciaal dat een samenleving gezondheidsproblemen aanpakt. Daar komen belangrijke uitdagingen bij kijken:

  1. Hoe blijft onze gezondheidszorg betaalbaar? Bepaalde ingrepen zijn erg duur, terwijl er te weinig geld is of een gebrek aan opgeleide zorgprofessionals. Als een vorm van sociaal contract betaalt de samenleving een deel van die kosten. Omdat veel mensen de best mogelijke gezondheidszorg willen, kan die bijdrage van de samenleving onder druk komen te staan. Hoe bepalen we welke ingrepen echt nodig zijn.


  2. Hoe kunnen mensen met gelijke noden gelijke toegang hebben tot gezondheidszorg? Nog te vaak wordt die toegang bepaald door geslacht, afkomst, woonplaats of socio-economische positie.

  3. Zijn ingrepen wel doeltreffend en zijn de kosten in verhouding tot het effect? We hebben meer en meer nood aan evidencebased gezondheidszorg. Nogal wat interventies in de gezondheidszorg zijn niet voldoende bewezen en gaan uit van veronderstellingen over hun werkzaamheid.

  4. Houdt de zorg wel voldoende rekening met de verschillende noden en wensen van de zorggebruikers? Hoe leveren we best zorg op maat?

Hoe pakken we dit aan?

  1. Om onze gezondheidszorg betaalbaar te houden, moeten we (dure) ingrepen reserveren voor mensen die ze duidelijk nodig hebben. Er zijn te veel overbodige, niet-aangewezen en zelfs ongepaste behandelingen, zoals onnodige medicatie. De wetenschap moet de criteria bepalen wie toegang heeft tot welke gezondheidszorg. Om kosten te besparen krijgt ook preventie van ziekte vaker aandacht. Denk maar aan bedrijven die burn-outs willen voorkomen door werknemers meer te laten ontspannen tijdens de werkuren.

  2. De wetenschap moet erop toezien dat iedereen gelijke toegang heeft tot gezondheidszorg. Ze moet grondig bestuderen waarom er ongelijkheid is op dat vlak.

  3. De wetenschap moet het wetenschappelijke bewijs verschaffen voor de doeltreffendheid van gezondheidsingrepen. Op die manier kunnen we keuzes maken: welke ingrepen raden we aan en welke schaffen we af? Niet enkel de doelgerichtheid van een zorginterventie moet bestudeerd worden, maar ook de kosteneffectiviteit: voor welk geld wordt welke verbetering gerealiseerd?

  4. De wetenschap moet bestuderen hoe we de beste zorg op maat leveren.


Om die vier uitdagingen aan te gaan, moeten verschillende wetenschappelijke disciplines samenwerken: medische, biologische, farmaceutische, technologische, sociaalwetenschappelijke en economische. Zowel fundamenteel onderzoek, dat kennisgericht is, als praktijkgericht onderzoek moet de nodige inzichten verschaffen.
Beleidsmakers, praktijkwerkers, zorgverstrekkers, patiënten en hun familie betrekken we best in het onderzoek. Zo garanderen we dat we de belangrijkste vragen stellen en voldoende rekening houden met de noden en wensen van alle betrokkenen.