Bekijk de 10.559 Vragen voor de Wetenschap

Waardoor worden voedselovergevoeligheden die momenteel niet testbaar zijn via klassieke allergietesten veroorzaakt, en hoe kunnen we die beter testen, vaststellen en behandelen?

We hebben veel voedselovergevoeligheden (allergisch en niet-allergisch) in de familie, maar de meesten daarvan zijn niet testbaar in allergietesten aangezien het meestal geen klassieke type I allergie is. Omdat die overgevoeligheden niet goed testbaar zijn en (bijna) geen levensbedreigende reacties veroorzaken, nemen dokters het probleem maar zelden serieus en krijgen we hier geen goede medische begeleiding en opvolging voor. Verder is er om dezelfde reden maar weinig onderzoek over, terwijl het wel een grote invloed kan hebben op onze levenskwaliteit. Ik wil weten waardoor die voedselovergevoeligheden veroorzaakt worden en hoe we die beter kunnen vaststellen en behandelen. Momenteel tast ik daarover in het duister, waardoor ik het gevoel heb dat ik moet experimenteren bij mijn eigen kind om uit te zoeken wat wel en niet werkt. Dat kan niet de bedoeling zijn en moet beter kunnen.