Waarom zou ik een vraag indienen?

Omdat er op jouw vraag misschien wel een heel interessant antwoord komt.

We kunnen niet elke vraag beantwoorden, maar tijdens de campagne pikken we er regelmatig inspirerende uit, die we dan voorleggen aan één of enkele wetenschappers. Zo zal Het Nieuwsblad zes weken lang elke dag één vraag laten beantwoorden. Wie weet zit die van jou er tussen.

En in het najaar zullen we op heel wat evenementen, verspreid over Vlaanderen, ingediende vragen voorleggen aan een panel van wetenschappers. Ben je er graag bij? We houden je op de hoogte.

Omdat je de wetenschap ermee vooruit helpt.

De Vlaamse wetenschappers zijn heel benieuwd om te weten met welke vragen jij zit. Nooit eerder gingen ze op zo’n grote schaal te luister bij de bevolking. Jouw vraag kan hen inspireren om op onderzoek te gaan.

Het geeft wetenschappers veel voldoening te weten dat hun onderzoek inspeelt op vragen waar mensen mee zitten. En omdat we wetenschappers uit heel verschillende disciplines samenbrengen om de vragen nadien te bundelen en te analyseren, kan jouw vraag misschien wel een heel nieuwe samenwerking doen ontstaan.

Omdat je de samenleving ermee vooruit helpt.

Wetenschap kan oplossingen vinden voor heel wat noden uit de samenleving. Maar de weg is vaak lang, van de eerste onderzoeksstappen tot een uiteindelijke toepassing van de kennis in de samenleving. Met jouw vraag voor de wetenschap, samen met die van vele anderen, gaan we tijdens vijf Nachten van de wetenschap na hoe we beter tot antwoorden kunnen komen. We brengen dan vraagstellers, maatschappelijke organisaties en wetenschappers samen rond de tafel. Misschien ontvang jij wel een uitnodiging om erbij te zijn.

Van vragen tot een Vlaamse Wetenschapsagenda

Nog tot 27 mei kan jij jouw vragen indienen. Vanaf juni gaan dan panels van experten aan de slag met alle vragen, om ze te bundelen in een reeks overkoepelende vragen. De gebundelde vragen leggen we dan tijdens de Nachten van de wetenschap voor aan burgers, organisaties en wetenschappers.

Alle analyses en inzichten dienen uiteindelijk als insteek om de Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren inspireren om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. We stellen de agenda op 14 december voor, tijdens het wetenschapsfeest Kennismakers in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Ook jij bent welkom!